Voortgang activiteiten

Programma 2 - Sociale Leefbaarheid

Wat zijn onze ambities?

1. Een bruisend Noordoostpolder

Omschrijving

De Noordoostpolder ontwikkelt zich tot een bruisend gebied waar genoeg te beleven is voor jong en oud. Er komen meer mogelijkheden voor (nacht)horeca, evenementen, cultuur en andere recreatieve activiteiten. Daarnaast gaan we door met het vertellen van de ontstaansgeschiedenis van de Noordoostpolder. Dat is een uniek verhaal waar we trots op zijn. Dat verdient ruimte.

Wat gaan we in 2023 hiervoor doen?

1.1 Meer mogelijkheden voor culturele activiteiten

Door het verstrekken van incidentele subsidies bevorderen we amateurkunst, talent ontwikkeling, actieve en passieve cultuurparticipatie door ouderen (65+) en activiteiten die een cultureel visitekaartje voor de gemeente Noordoostpolder vormen. In 2023 werken we de plannen uit voor de cultuurhuisvesting in Emmeloord.

Voortgang activiteit

Toelichting

Vele culturele organisaties en amateurkunstverenigingen hebben een incidentele subsidie ontvangen voor de realisatie van culturele activiteiten.
De verwachting is dat medio 2023 het subsidieplafond bereikt wordt en subsidie aanvragen om die reden moeten worden afgewezen.

1.2 Een vast plek voor het verhaal van Noordoostpolder

De ontstaansgeschiedenis van de Noordoostpolder is bijzonder en is het waard om verteld te worden. Een ruimte om ons verhaal te vertellen verdient een plek in Noordoostpolder, laagdrempelig en toegankelijk. Hierbij betrekken we het Cultuur Historisch Centrum.

Voortgang activiteit

Toelichting

Dit betrekken we bij het onderzoek naar cultuurhuisvesting. Hiervoor heeft u in de tweede kwartaal een startnotitie vastgesteld.

1.3 We beschermen het werelderfgoed en vertellen het verhaal van Schokland

We gaan verder met de planvorming voor een nieuw Werelderfgoedcentrum, die de nieuwe uitvalbasis zal worden voor een bezoek aan Schokland. Er zal gewerkt worden aan een ontwerp voor een centrum op de hiervoor verworven kavel aan de Schokkerringweg op het eiland en een nieuwe Businesscase worden opgesteld.

Voor het project Nieuwe Natuur Schokland zal op basis van een inrichtingsplan een bestemmingsplanwijziging voorgesteld worden. Door het omvormen naar natuur ten zuiden van Schokland kunnen we de archeologische schatten en daarmee het unieke werelderfgoed goed beschermen.

Voortgang activiteit

Toelichting

Er wordt momenteel gewerkt aan een definitief ontwerp voor de inrichting van Nieuwe Natuur Schokland en er wordt gewerkt aan de verwerving van de laatste kavels in het projectgebied. Zodra beide rond zijn wordt een wijziging van het bestemmingsplan voorbereid en voorgelegd ter besluitvorming.

1.4 We ontwikkelen cultuuricoon Nagele

In Nagele stimuleren we een goede afstemming tussen meerdere ontwikkelingen, zoals vernieuwing van Museum Nagele en ’t Rietveld, een samenhangend plan om bezoekers te verwelkomen, een goede toekomst voor de scholen en woningbouw. Dit doen we onder andere door de pilot aardgasvrije wijken te ondersteunen. Door middel van de Erfgoeddeal stemmen we de verschillende onderdelen met elkaar af. Doel is daarbij het dorp aantrekkelijker te maken voor bezoekers en Nagele als cultuuricoon op de kaart te zetten.

Voortgang activiteit

Toelichting

De Erfgoeddeal loopt in principe tot eind 2023. Echter in het voorjaar 2024 zullen nog een paar activiteiten afgerond moeten worden. Uitlopende activiteiten zijn er vooral op het vlak van profilering, het digitale platform en de externe informatievoorzieningen, waar gewerkt wordt aan koppelingen met recreatie & toerisme.

Wat zijn onze ambities?

2. Meedoen in de samenleving

Omschrijving

Ons doel is een samenleving waarin iedereen meedoet en zelfstandig is.

Wat gaan we in 2023 hiervoor doen?

2.1 We zetten in op preventie vanuit het Lokaal Sport- en Beweegakkoord

We werken samen met het onderwijs en sportaanbieders aan een naschools activiteitenaanbod. Hierbij sluiten we aan op activiteiten uit het Lokaal Preventieakkoord. Sport en bewegen is hierbij een belangrijk onderdeel. We stimuleren de uitvoering van pilot ‘de natte gymles’ door zwembad het Bosbad. We zoeken verbinding met de activiteiten uit het Lokaal Preventieakkoord, waarin een gezonde leefomgeving een belangrijk uitgangspunt is. Voor het creëren van een gezonde leefomgeving rondom scholen is voor de jaren 2023 t/m 2026 een bedrag van € 50.000 per jaar beschikbaar.

Voortgang activiteit

Toelichting

De pilot 'de natte gymles' heeft een vervolg gekregen. Er is nog geen concreet plan voor het creëren van een gezonde leefomgeving rondom scholen. Dit wordt de komende periode en mogelijk in 2024 verder opgepakt.

2.2 Meer sporten en bewegen in de openbare ruimte

We dagen wijken en dorpen uit om met voorstellen te komen die sport en bewegen in de openbare ruimte stimuleren. Een pumptrackbaan kan een van deze voorstellen zijn. De voorstellen, inclusief budgetvoorstellen, worden voorafgaand aan de bespreking van de Perspectiefnota 2024-2027 gepresenteerd.
We gaan samen met sportcoaches, schoolbestuurders en andere mogelijke stakeholders in Noordoostpolder het gesprek aan over een sportimpuls onder onze inwoners. Uit dit gesprek halen we concrete ideeën op, die kunnen helpen de negatieve trend in bewegen te keren. Hierbij kijken we of er kan worden voortgeborduurd op het Lokaal Sport- en Beweegakkoord en op de Regeling Lokale Sportakkoorden in het algemeen. Sportverenigingen worden uitgedaagd om hierin een actieve rol te spelen. We volgen de ontwikkelingen rond de kennisagenda van minister Helder nadrukkelijk. Dit brengen we samen in een plan om in Noordoostpolder een stevige impuls te geven aan bewegen en sporten. De verwachte benodigde middelen worden geoormerkt in de Perspectiefnota 2024-2027, waarna het definitieve plan de gemeenteraad uiterlijk 1 oktober 2023 besluitvormend wordt voorgelegd.

Voortgang activiteit

Toelichting

Sport en bewegen krijgt een prominente plek in het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). Daarnaast is het Lokaal Sportakkoord dit voorjaar herijkt. Hierbij zijn sportcoaches, onderwijs en andere stakeholders bij betrokken geweest. Om versnippering in verschillende beleidsdocumenten te voorkomen kiest het college ervoor om het amendement op te nemen in het GALA en geen apart plan op te stellen zoals bedoeld in het amendement over bovengenoemde sportimpuls.  

2.3 Uitvoeren project Renovatie en verbouw Bosbad

We verwachten in het voorjaar de aanbesteding voor een aannemer op basis van een definitief ontwerp te kunnen afronden. Start bouw is medio 2023 voorzien. De renovatie en verbouw gaat 2 jaar duren.

Voortgang activiteit

Toelichting

De stijging van met name de kosten voor installaties heeft consequenties voor de uitvoering. Onderzocht wordt welke optimalisatie mogelijk is. Hiervoor komen we in het najaar bij de gemeenteraad met een voorstel.

2.4 We voeren het taalplan uit

We zorgen dat het taalaanbod toegankelijk is voor inwoners die het nodig hebben door te stimuleren dat taalaanbieders en het Sociaal Loket samenwerken met het Taalpunt. We willen mensen die moeite hebben met lezen en schrijven vroegtijdig bereiken door het organiseren van cursussen ‘signaleren’ voor medewerkers zorg en welzijn, huisartsen, praktijkondersteuners en andere betrokkenen en door samen te werken in regio Flevoland.

Voortgang activiteit

Toelichting

We voeren het taalplan uit. Het Taalpunt vormt als onderdeel van het Huis voor Taal een belangrijke plek voor advisering en doorverwijzing van inwoners met een taalvraag.
Taalaanbieders, ROC Friese Poort (Firda), het Taalpunt (Flevomeerbibliotheek) en het Sociaal Loket werken nauw samen in de uitvoering van het taalplan. Medewerkers van zorgorganisaties hebben voorlichting gekregen over het signaleren van taalachterstanden bij inwoners.

Wat zijn onze ambities?

3. Een aantrekkelijk onderwijsaanbod

Omschrijving

We zijn trots op ons brede en aantrekkelijke onderwijsaanbod in de Noordoostpolder. Dat willen we behouden en waar nodig versterken. Onderwijs is de basis voor werk en voor meedoen in de samenleving. Gezien de daling van het aantal leerlingen in het onderwijs kiezen we voor passende en efficiënte investeringen in de onderwijshuisvesting. Met in ieder geval één school per dorp, in een gezonde leefomgeving.

Wat gaan we in 2023 hiervoor doen?

3.1 We geven uitvoering Nationaal Programma Onderwijs (NPO) om coronaeffecten weg te werken

Vanuit het Rijk hebben we geld ontvangen voor de uitvoering van het NPO. Deze middelen zetten we in voor de doelgroep die de grootste achterstanden hebben opgelopen en die het meest gebaat zijn bij ondersteuning. De middelen zijn tot medio 2025 beschikbaar. Deze besteding doen we in overleg met de ketenpartners en in afstemming met de ‘Gelijke Kansen Alliantie.’

Voortgang activiteit

Toelichting

De NPO aanvragen van de partners zijn verwerkt. Er zijn nog middelen beschikbaar. Met de partners wordt opnieuw in overleg getreden om de beschikbare middelen binnen de NPO-kaders een bestemming te geven.

3.2 We onderzoeken wat de effecten zijn van het besluit uit het regeerakkoord omtrent kinderopvang. Dit in relatie tot de vraag en het aanbod die er in onze gemeente is.

We zetten in op capaciteit en kwaliteit van kinderopvang die past bij de vraag.

Voortgang activiteit

Toelichting

Er is een onderzoeksbureau ingeschakeld die een onderzoek uitvoert naar dit vraagstuk. De verwachting is dat eind 2023 dit onderzoeksrapport opgeleverd wordt. Hierin wordt de gemeentelijke rol op de verschillende vraagstukken meegenomen.

3.3 We dragen zorgen voor passende onderwijshuisvesting

We werken verder aan het verbeteren van onze onderwijshuisvesting zoals opgenomen in het Uitvoeringsprogramma VIV. De plannen voor de basisscholen in Marknesse, de renovatie van basisschool Roderick van Voorst in Emmeloord en nieuwbouw voor een nieuwe school in Emmelhage worden in 2023 verder uitgewerkt. Voor een nieuwe school in Emmelhage wordt rekening gehouden met een investering van € 6 mln.

Voortgang activiteit

Toelichting

Medio 2023 heeft u ingestemd met het aanpassen van het normbedrag VIV voor nieuwbouw en renovatie. Op basis hiervan worden projecten opgenomen in het Uitvoeringsprogramma verder uitgewerkt.

3.4 We werken verder aan de VO-Campus

We werken samen met de betrokken schoolbesturen aan een definitief ontwerp voor de VO-Campus. Deze zal naar verwachting eind 2023 gereed zijn voor het selecteren van een aannemer. Verwachte bouw start medio 2024 en duurt ruim twee jaar.

Voortgang activiteit

Toelichting

Deze pagina is gebouwd op 12/19/2023 12:35:19 met de export van 12/19/2023 12:29:32